מאת: עו"ס לילי גרומברג – אחראית שירות סוציאלי.
במהלך שנות עבודתי הרבות כעובדת סוציאלית עם קשישים מצאתי יתרונות רבים בעבודה קבוצתית. בכוחה של הקבוצה לחזק את היחיד המשתתף בה, מעניקה הזדמנות לסיוע הדדי, מפחיתה תחושת בדידות ,נוטעת במשתתפים תחושות של בטחון ושייכות ומסייעת רבות בתהליך ההסתגלות למעבר לדיור מוגן.
במפגש הקבוצתי מתקיים רב שיח מגוון שאינו עוסק רק ב"אני" אלא גם ב"אנחנו". מאוסף הזיכרונות והתובנות נארג זיכרון משותף שיוצר בהירות ומאפשר שעה של נחת בצוותא.
יכולת הריפוי הטמונה בספרים ידועה ועתיקת יומין. הביבליותרפיה הינה שימוש בתהליכי קריאה (וכתיבה) בטקסטים סיפרותיים כאמצעי מסייע לרווחת האדם.
הקריאה המשותפת בטקסט מאפשרת מפגש עם תחושות ותובנות באופן אקטיבי תוך יצירת רב שיח מכבד ומכיל בקבוצה. המשתתפים עוסקים יחד בעבר, בהווה ובעתיד ונעים יחד על ציר הזמן והזיכרונות. ההשתתפות בקבוצה הינה אנטי-תזה להסתגרות ובדידות ובעלת פוטנציאל חברתי גבוה. לצד כוחה המופלא של הקבוצה, מתחזק גם כוחו של היחיד המשתתף בה. הוא מבין שמשאלותיו ולבטיו משותפים לעוד אנשים וזה מגביר את הבטחון העצמי ואת היכולת לשוב ולשתף בחוויותיו. מתקיים דיון מנקודות מבט רבות ומגוונות. כולם שווים בפני היצירה (שיר או סיפור).
בקבוצה אין "נכון" או "לא נכון". כל משתתף מקבל לגיטימציה לשתף מהרהורי ליבו, לאן שהטקסט הספרותי מוליך אותו במובן הרחב של המילה. המפגשים מאפשרים היכרויות חדשות, חברויות על בסיס שטחי עיניין משותפים והזר הופך למוכר.
דוגמא מאחד המפגשים האחרונים מתייחס לטקסט המופלא של המשורר נתן זך בשירו: "אני רוצה תמיד עיניים":
"אני רוצה תמיד עיניים
כדי לראות את יפי העולם
ולהלל את היופי המופלא הזה
שאין בו דופי…"
להלן מספר ציטוטים של משתתפי הקבוצה בעקבות הטקסט הנ"ל:
"אני צופה כל ערב בשקיעה מחלון דירתי שפונה לצד מערב וכל פעם אני נפעמת מחדש מהצבעים ומנפלאות הבריאה"
"שווה להתעכב על פרח יפה שנמצא בגינת הבית, להתבונן בו, להריח אותו! הטבע נותן לי כח להמשיך"
"בקבוצה אני מרגישה שאני לא לבד, יש עוד אנשים כאן שמרגישים כמוני, כדאי וחשוב להתבונן על חצי הכוס המלאה, זאת הבחירה שלנו, גם אם לפעמים זה קשה"
"עכשיו כשהכרתי עוד אנשים בקבוצה, יהיה נחמד להגיד "שלום" גם בחדר האוכל ולהיפגש אחר כך"
"אני מדברת עם הנכדה שלי על השיר ויש לנו נושא נפלא לדבר עליו"
כל מפגש בקבוצת הביבליותרפיה הוא אחד, יחיד ומיוחד. בכל מפגש יש טקסט חדש שמזמין את המשתתפים להרהר בו בקול רם.( לא, זה לא שיעור בספרות!)
הדיירים יכולים להשתתף בכל המפגשים או בחלקם, על פי בחירתם ורצונם.
ואסיים באמירה של אחת המשתתפות שמדברת בעד עצמה: "בקבוצה הזאת אנחנו עושים התעמלות למוח באווירה נעימה"
בבית ההורים העירוני הרצליה מתקיימות אחת לשבועיים קבוצות ביבליותרפיה בהנחיית עו"ס לילי גרומברג.